• Brandon Arends

WAAROM WANDELEN IN DE KOU ZO GOED VOOR JE IS

Bijgewerkt: feb 7

Wil je weten wat de voordelen zijn van lopen in de kou? Lees dan deze blog


Voor veel mensen is de kou in de winter een grotere drempel om buiten een wandeling te gaan maken. Wandelen in de kou levert juist veel voordelen op.


Ten eerste gaat de hartslag omhoog en gaat het bloed beter stromen, met als gevolg dat de lichaamstemperatuur stijgt. Hierdoor verdwijnen de ijskoude voeten en handen als sneeuw voor de zon.


Bewegen, dus ook wandelen, maakt spieren en botten sterker. De kans op botontkalking wordt hierdoor verlaagd. Ook de zon die zich af en toe in de winter laat zien heeft een positief effect. De vitamine D die hierdoor wordt aangemaakt levert een positieve bijdrage aan het versterken van de botten.


Bij het zetten van minimaal 3500 stappen per dag kan het risico op diabetes type II met 29 procent verlaagd worden.


Naast dat wandelen fysiek veel voordelen oplevert, is het ook goed voor de mentale gesteldheid. Regelmatig wandelen kan het risico op Alzheimer op latere leeftijd verminderen.


Ook voor de nachtrust heeft het een positief effect. Door beweging werkt de spijsvertering beter, waardoor de darmen ’s nachts rustiger zijn. Slechte slapers kunnen zo’n drie kwartier tot een uur extra slaap per nacht krijgen door vijf dagen per week een half uur stevig te wandelen.


Een laatste motivator om te gaan wandelen is om de kans op somberheid en depressies te

verkleinen. Met regelmaat een halfuur per dag bewegen kan de symptomen van een depressie al met 36 procent verminderen.


13 keer bekeken
  • Black Facebook Icon
  • Black Youtube Icoon
  • Black Instagram Icon