• Brandon Arends

AFTER DINNER DIP

Bijgewerkt: jun 4

Na het avondeten in slaap vallen of een slechte concentratie na de lunch op het werk. Veel mensen hebben last van een ‘after dinner dip’. Maar hoe komt het dat je last hebt van zo’n dipje? Om te kunnen begrijpen waar vermoeidheid na het eten vandaan komt gaan we terug naar het zenuwstelsel van het lichaam. Daarin kun je het zenuwstelstel verdelen in het bewuste en het onbewuste. Als voorbeeld: bewegen en praten kun je bewust aansturen. Dat is mogelijk door het bewuste zenuwstelsel. Er gebeuren in het lichaam veel dingen onbewust: zoals het kloppen van het hart, de ademhaling en de werking van de spijsvertering. Dit regelt het onbewuste zenuwstelsel.


Uitbuiken Wanneer je eet, is daarna vooral het onbewuste zenuwstelsel actief. Het zorgt voor een snellere darmwerking, een snellere bloedaanvoer naar het spijsverteringsstelsel en sneller werkende nieren. Dit is erop gericht dat het lichaam het eten verteert. Daarnaast verlaagt het de hartslag- en ademhalingsfrequentie. Het onbewuste zenuwstelsel werkt namelijk het beste als de rest van je lichaam niet actief is. Het is dus een natuurlijke reactie van het lichaam dat je je moe voelt na het eten van een maaltijd. Na het eten schakelt het lichaam om, om het voedsel te verwerken. Als je veel of te veel eet is het daarom logisch dat je extra vermoeid zou zijn. Alle focus gaat naar de spijsvertering en zo blijft er voor de spieren en hersenen minder energie en zuurstof over.


Natuurlijke ritme Daarnaast heeft iedereen een natuurlijk dagritme. Dat kan ervoor zorgen dat we op vaste tijden honger krijgen, moe worden, gaan slapen en weer helemaal uitgerust wakker worden. Bij het ideale ritme zou je op tijd wakker worden en je fit voelen om aan de dag te beginnen. Je zou goed slapen en regelmatig trek hebben om te eten en drinken en je zou niet uitzonderlijk moe moeten zijn na het eten van een maaltijd. Het ritme kan verstoord raken doordat signalen zoals vermoeidheid en stress genegeerd worden. Ook kan het verstoord raken door te weinig zonlicht, lang bij kunstmatig licht wakker blijven, weinig bewegen en de hele dag door eten. Een lichte vermoeidheid na het eten is een normale reactie van het lichaam. Het moet echter niet zo zijn dat je erdoor in slaap valt.


De onderstaande tips zouden hierbij kunnen helpen:

 • Eet rustig, bewust en niet te veel in één keer.

 • Let op de hoeveelheid koolhydraten in de maaltijden. Vooral de snelle koolhydraten. Deze worden wel snel opgenomen in je bloed maar zijn ook weer snel verdwenen. Dit zorgt voor een dip, waardoor je een moe gevoel kunt hebben.

 • Kies voor vezels zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, aardappels en een grote portie groente. Vezels zorgen ervoor dat de vertering geleidelijk gaat.

 • Drink geen of zeker niet te veel alcohol bij het eten. Van alcohol word je slaperig.

 • Ga eens wandelen na de maaltijd. Zo wordt het bewuste zenuwstelsel aan het werk gezet en zou je je minder moe voelen. Houd het wel bij wandelen want meteen na de maaltijd een rondje hardlopen is niet aan te raden, de spijsvertering vraagt daarvoor te veel energie.

 • Zorg daarnaast in het algemeen voor elke dag voldoende beweging.

 • Ga regelmatig naar buiten. Zonlicht is belangrijk voor je ritme.

 • Neem voldoende slaap. Als je voldoende slaap (per nacht) hebt is de kans op vermoeidheid overdag al een stuk kleiner.

19 keer bekeken
 • Black Facebook Icon
 • Black Youtube Icoon
 • Black Instagram Icon